Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск

Хиляди се стекоха в малкия град, за да видят Светия отец
45
Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск
Снимка: БТА

Както вчера в София, така днес в малкия град Раковски хиляди се стекоха, за да видят папа Франциск.

Той се срещна с католическата общност в България в квартал "Секирово" в църквата "Св. Архангел Михаил".

Още по темата

Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово.

Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.

На входа на църквата папа Франциск се спря при хората и ги поздрави.

На срещата в храма бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието, допълва БТА.

На входа на храма посреща Светия отец семейството на Анелия и Георги Гаджеви от Раковски с двете им деца.

Срещата с католическата общност в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен разговор, на който папа Франциск ще отправи послание към вярващите тук и по света.

Поканените да присъстват на срещата са представители на всички енории в страната и са пропорционално разпредели в зависимост от големината на енорията, като от Раковски те са около сто. В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене.

За историческото посещение на папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов.

Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата "Пресвето сърце Исусово" и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът "Кукове", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата "Мир на земята".

Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност. По-рано папа Франциск отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората пътуват,а и църквата не побира много.Това не попречи на сърдечната и желана церемония.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 29АнонименПреди да пускаш злъчни и озлобени коментари из интернет, вземи прочети малко историята. Като за начало пиши в google Католицизъм в България, виж какво ще излезе и обърни особено внимание на думичките: Парчевич, Пеячевич, Бакшев, Чипровци, Геслер, Жене и т.н. Само ще те светна че ако не бяха някой католици можеше сега от Пловдив до Бургас да бъде Гръцко..
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооо, журналисти, телевизионисти и други дърдорковци! Прекалихте с тоя белодрешко. Проглушихте ни ушите и ни омръзнахте по цял ден да точите ли-ги колко бил прогресивен и как "отново" нарушил протокола. То явно малките ви мозъчета на продажни чуждопоклонници нямат достатъчно гънки, за да пишете и правите български репортажи за Гергьовден, за нашите традиции. Ние не сме католици, не ни го натрапвайте тоя миротворец. Ония на Запад от Белград не ни обичат, подиграват ни се и са лицемери.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск"---Ами, едва 750, я!Хората предпочитат на ГЕРГЬОВДЕН да виждат пред себе си ПРЯСНО АГНЕШКО печено и ЧЕРВЕНО ВИНО, отколкото повяхнало папско и светена вода. :)
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали папата каза да си отворим сърцата към различните? Демек към "бежанци" и други нестандартни. Направо си е предупреждение за следваща вълна... А те що не си отварят сърцата към нас?
28
7
 
16
 
! Отговори
АзГ преди 4 години
Абе хора, по немската телевизия казаха кратко и ясно: Папата е дошъл в България да убеждава правителството и президента България да отвори границите си за бежанци.Това е чисто политическо посещение на висш чиновник на глобалния световен елит !
27
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католиците естествено не вярват в Господ,те вярват на папата,каквото им каже това правят!За съжаление и в България най-голямата мафия в света е пуснала пипалата си!Кръстника на тези мафиози днес бе в българската бърлога на католицизма!Президента да преименува гр.Раковски,не трябва да се петни името на православен български революционер!Най-ще им отива гр.Родоотстъпник!
26
5
 
11
 
! Отговори
Сивушку преди 4 години
куде пише в библията, че трябва да му се кланям и целувам ръка на тоя. Пред бога всички сме равни, раб божий
25
13
 
13
 
! Отговори
Ita преди 4 години
Какво друго да се очаква от озлобения ганьовец-пошлост,злост и негативизъм! Засрамете се от коментарите си!
24
6
 
22
 
! Отговори
Под процент преди 4 години
Не че католиците в България са много - под един процент са. Просто църквата е малка.А папата е у нас на държавно посещение по покана на Бойковото правителство. От наша страна - с прозрачни предизборни цели.
23
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ покани това позлатено нещо точно по Гергьовден??? Хайде сега да тръгва с него и да не се връща!
22
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един такъв ден и ще си изхвърля телевизора! Всички медии са като зомбирани, а народът повръща от папското!
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папука /на гръцки - дъртак/ можеха да го пуснат по БНТ 2, както парламентарния контрол ! Но нали сме натегачи! Всички телевизии - папата! Народа никой не го пита! И правилно!И на изборите е така! Обявят ви правилния резултат, тикваря се изцепи - ,,Пак ги бих!", мафията на герговци иска оставка на Корделия и до следващия вот!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мигрантския въпрос е димна завеса. Ние и така ги приемаме, изпълнявайки европейските договорености. Някой връщаме на други оформяме документи, но те не щат у нас. По темата има друга уловка. Може би повече пари за Ердо ли ? Не мине ли в ЕС, ние нищо няма да предприемем сами. Тука по скоро идеята е, да консолидира реакция срещу мигрантите в обществото ни. След папа, ще се задействат медии и агентура. Очаква се вълна от мигрантски безчинства по територията ни, силно отразена по медии.
19
3
 
8
 
! Отговори
Малеле Майко преди 4 години
До АнонименБили сме приети в ЕС... голяма ти работа... Сега кво намекваш? Че до 5 години ще влезем в Шенген и ще приемем Еврото, така ли? И това уж благодарение на Папата? Да ама не - ние трябваше да сме ги направили тези неща вече, Папи Франс няма нищо общо
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само 750750 седящи места в църквата никак не са малко. А Гергьовден има всяка година, папа веднъж на 20. Впрочем едва 5 год. след посещението на Йоан Павел 2 през 2002 год. България беше приета в ЕС
17
18
 
26
 
! Отговори
Само 750 преди 4 години
Събрало се селото, обаче на нас ни се наложи да ги гледаме насила по националните телевизии и да изпуснем празника на армията. Всичко това се случва на един от най-големите православни празници и на НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!Гавра.... 7000000 трябва насилствено да гледаме група от 750.... Гавра...
16
4
 
27
 
! Отговори
срам преди 4 години
Не мога да се освободя от мисълта, че папата е дошъл за да агитира за мигрантите. Какво търси при мигрантите, които са мюсюлмани. По същата логика можеше да прояви интерес към един селски район населен с православни, които също се наричат християни. Всъщност, в програмата му обявиха посещение в лагер за мигранти, но не видях телевизионен репортаж от събитието. Като знам Бойко какъв политик е, нещо много ме съмнява работата, че ще започнем приемането на мигранти.
15
6
 
20
 
! Отговори
айде преди 4 години
а ние българите изобщо не сме длъжни да се интересуваме от Главата на най-голямата п'едофилска църква на планетата (излез на улицата и питай който искаш за да видиш,че ни е през оная работа за тоя)така,че айде у лево
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До даПапата не ти е длъжен да ти обяснява каквото и да е другарЕ.